Zo’n 1100 professionals van overheden, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en bedrijven kwamen bij elkaar op deze waterrijke plek. In onze workshop gingen we in een bomvolle break-outruimte aan de slag met het thema: Klimaatkeuzes maken – voor en mét de samenleving.

Toekomstdenken: hoe gezamenlijke klimaatkeuzes het verschil maken

De workshop begon met de aftrap door gespreksleider Louise van der Heijden, directeur van het Delta Platform, samen met Alien Kok, coördinator Gebiedsagenda Zuidwestelijke Delta 2050 en Jim van Belzen, Estuariene Ecoloog bij WMR en NIOZ. De workshop ging over de juridisch-bestuurlijke ruimte voor oplossingen, de impact van oplossingen op de samenleving en hoe je draagvlak vindt voor bepaalde keuzes. Bij het nemen van beslissingen zijn we grotendeels afhankelijk van scenario’s, terwijl vandaag al beslissingen nodig zijn om in te spelen op veranderingen van morgen en verder weg in de toekomst.

Heb het lef om in nieuwe oplossingen te denken en zoek het gedoe op. Pas dan ben je echt onderweg.

Na de aftrap boden Herman Kasper Gillissen (Delta Climate Center) en Teun Terpstra (HZ University of Applied Sciences) in twee prikkelende presentaties nieuwe inzichten, wat leidde tot een levendig panelgesprek met de zaal. Het panel bracht vanuit hun specifieke rollen diverse perspectieven samen en liet daarmee de brede samenwerking zien binnen de regio. In het panel zaten:

  • Arno Vael, voorzitter Gebiedsoverleg Zuidwestelijke Delta en gedeputeerde Provincie Zeeland
  • Joan Veldhuizen, wethouder van gemeente Goes
  • Eric Mahieu, programmanager Deltawateren bij ZMf namens natuurorganisaties
  • Matthijs Verdaasdonk, namens de jongeren

De top 10 inzichten: durf vernieuwend te denken, werk samen en leer

  1. Heb het lef en de durf om in nieuwe oplossingen te denken en sluit geen oplossingen uit. Zoek het gedoe op: pas dan ben je samen echt onderweg.
  2. Kijk bij oplossingen voor zeespiegelstijging ook naar: hoe werk je zoveel mogelijk met het systeem mee? Zet Nature Based Solutions op de agenda.
  3. Maak de stap naar het gesprek in de bredere samenleving, nodig ze uit aan tafel. Praat eerst over de opgave, daarna over de oplossing.
  4. Maak zo concreet mogelijk waarover je wil praten en maak het behapbaar. Zo sluit je aan bij de verschillende belevingswerelden en generaties.
  5. Zorg voor een goed begeleid proces met inbreng van de juiste kennis. Dan breng je verschillende werelden bij elkaar.
  6. Verdiep je in elkaars belangen en los elkaars problemen op. Ook zo breng je werelden bij elkaar en kom je tot draagvlak voor keuzes.
  7. Zorg voor duidelijke kaders en centrale sturing. Dan maak je gerichter en sneller stappen.
  8. Investeer in kennisopbouw en pak de ruimte om te leren. Kijk ook af en toe om: leer van succesvolle voorbeelden, zoals Ruimte voor de Rivier.
  9. Ga op expeditie en maak samen het verhaal voor de toekomst: hoe wil je in je gebied wonen? Gebruik hierbij verbeelding.
  10. Geef jezelf als opdracht: schrijf op wat de gevolgen zijn van keuzes voor de toekomst en toekomstige generaties.

Met deze inzichten op zak kijken we terug op een mooie workshop. Het merendeel van de deelnemers woonde of werkte niet in de Zuidwestelijke Delta, maar we hopen dat juist zij ook inspiratie opdeden voor hun eigen praktijk. Meer weten? Bekijk dan het e-zine van het Nationaal Deltacongres in Almere en het videoverslag hieronder.