In het Regioteam Zuidwestelijke Delta zitten vertegenwoordigers van maatschappelijke partners uit sectoren zoals natuur, milieu, scheepvaart, recreatie en landbouw en de gemeenten. Het Regioteam werkt samen met het Gebiedsoverleg aan de regionale opgaven. De deelnemers leveren hierbij advies en inbreng vanuit het gebied en betrekken hun achterbannen actief. Het Regioteam vervult hiermee een belangrijke rol als verbindende schakel tussen het Gebiedsoverleg en de maatschappelijke organisaties.
Samenwerking in de Zuidwestelijke Delta draait om inspireren en verbinden.

Cees van den Bos, voorzitter Regioteam en burgemeester Gemeente Goes
‘De Zuidwestelijke Delta staat voor veel grote uitdagingen. Een heel belangrijke uitdaging is het gegarandeerd krijgen van voldoende zoet water op het moment en op de plekken waar dat nodig is. Die druk wordt alleen maar groter. Daarbij denkt iedereen logischerwijs al snel aan onze agrarische sector. Maar genoeg zoet water is evengoed van belang voor bijvoorbeeld de natuur, de visserij en ons drinkwater. Daarnaast krijgen we te maken met de gevolgen van zeespiegelstijging. Al die verschillende belangen en functies leiden ertoe dat we lastige discussies niet uit de weg kunnen gaan, bijvoorbeeld over het anders of integraler inrichten van polders voor de waterveiligheid of over de (on)mogelijkheden van de aanvoer van zoet water.
Gelukkig werken we in de Zuidwestelijke Delta intensief samen. Dat is cruciaal, want de uitdagingen waar we voor staan, vragen om een gezamenlijke aanpak. Wel vind ik dat de eindgebruikers nog onvoldoende betrokken zijn, terwijl zij uiteindelijk de impact gaan ervaren van keuzes voor de toekomst. Ook moeten we beseffen dat onduidelijkheid over ontwikkelingen op de lange termijn kan leiden tot terughoudendheid bij korte termijn investeringen. Mijn oproep is: laten we experimenteren met manieren om inwoners, ondernemers en andere belangenpartijen nog nauwer te betrekken en met ons mee te denken over de toekomst. Zij leveren creatieve denkkracht en het is erg slim degenen die het direct aangaat te betrekken. Dat gaat ons helpen! Het Regioteam speelt hierin een waardevolle rol. De leden zitten dicht bij de praktijk en hebben veel kennis en ideeën. Ik wil een stevigere positie voor het Regioteam en meer betrokkenheid van inwoners. Als we hierop investeren, krijgen we als Zuidwestelijke Delta meer draagvlak en betere oplossingen. Daar ben ik van overtuigd en daar trek ik aan als voorzitter van het Regioteam.
Samenwerking in de Zuidwestelijke Delta draait om elkaar inspireren en versterken. Elke partij brengt eigen perspectieven in. Ook studenten kunnen hier een mooie rol in spelen. Recent leverde een student bijvoorbeeld een onderzoek op over nieuwe mogelijkheden voor natuur en recreatie op Tholen en Sint Philipsland. Studenten kunnen zaken objectief bekijken en brengen kennis en creativiteit mee. Dat geeft nieuwe perspectieven en draagvlak, merk ik.
Graag sluit ik af met een concrete wens. Ik vind het belangrijk dat het Regioteam en Gebiedsoverleg elkaar vaker fysiek ontmoeten. Zo kunnen we samen perspectieven schetsen en mogelijkheden verkennen om in te spelen op de uitdagingen in de regio. Bovendien weet ik zeker dat we ons verhaal zo ook landelijk versterken. Benut elkaars kracht.’
Door samen te werken zorgen we voor een duurzame balans tussen recreatie, natuur en economie.

Björn Schutz, Regiomanager HISWA-RECRON Zuid-Holland en Zeeland
‘HISWA-RECRON is de landelijke brancheorganisatie voor jachtbouw, watersport-, verblijfs- en dagrecreatieondernemers. Veel van onze leden – van campings tot jachthavens – zijn gelegen in de Zuidwestelijke Delta.
Binnen de Zuidwestelijke Delta zetten wij ons in het Regioteam in voor een duurzame recreatiesector die in balans is met de natuur en maatschappij. Thema’s als waterkwaliteit en ecologie, zoet water en ruimtelijke adaptatie spelen ook binnen onze sector. Een mooi voorbeeld van hoe de recreatiesector bijdraagt aan duurzaam waterbeheer is Camping Olmenveld in Serooskerke op Walcheren. Daar wordt afvalwater decentraal gezuiverd en hergebruikt. Hiernaast wordt (hemel)water opgeslagen, zodat omliggende landbouwers dit kunnen hergebruiken in droge periodes. Ook op het gebied van ruimtelijke adaptatie zijn we actief. Binnen de organisatie van Nationale Parken is HISWA-RECRON trekker van het thema duurzame recreatie. Recreatie vindt immers vaak plaats op mooie plekken, maar vaak ook dichtbij Natura 2000-gebieden. We vinden het belangrijk dat bij de ontwikkeling van bijvoorbeeld parken, ondernemers hun “footprint” beperken en kiezen voor duurzame en natuurlijke materialen.
Daarnaast zijn we aangesloten bij de Agenda Natuurinclusief 2.0, waarbij verblijfsrecreatie één van de negen domeinen is. HISWA-RECRON is hier trekker van. Sinds de recente oprichting van de Landelijke Raad voor Recreatie en Toerisme zullen we in “quadrupel helix” verband ook bijdragen en meewerken aan vraagstukken rond brede welvaart, de krappe arbeidsmarkt, bezoekers- en destinatiemanagement, regel- en lastendruk maar ook ruimtelijke vraagstukken.
Een van de grootste opgaven voor onze sector is de combinatie van groeiende recreatiedruk en de maatschappelijke wens om natuur en leefbaarheid te beschermen. Tegelijkertijd draagt recreatie bij aan de economie en diezelfde leefbaarheid door het voorzieningenniveau te faciliteren. De kunst is om een goede balans te vinden. Een andere grote uitdaging is de stikstofproblematiek, dit zorgt voor extra belemmeringen bij de noodzakelijke ontwikkeling van vakantieparken, campings, accommodaties en recreatievoorzieningen.
De samenwerking binnen de Zuidwestelijke Delta biedt kansen om recreatie, natuur, ecologie en waterbeheer goed op elkaar af te stemmen. Op dit moment gebeurt dat nog vrij abstract, maar wij zien veel potentie om dat later concreter te maken. Door samen te werken zorgen we voor een duurzame balans tussen recreatie, natuur en economie.’