Waterveiligheid is een van de hoofdpijlers binnen de Zuidwestelijke Delta. Doel is te zorgen voor een klimaatbestendige Zuidwestelijke Delta, waarin we worden beschermd tegen overstromingen. Dat gebeurt onder andere via de dijkversterkingsprojecten van  het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Binnen de Zuidwestelijke Delta staan de waterschappen Hollandse Delta, Brabantse Delta en Scheldestromen hiervoor aan de lat. Zuidwestelijke Delta stimuleert daarin een goede balans met de doelen economisch vitaal en ecologisch veerkrachtig.

Balans vinden tussen belangen

Waterschap Scheldestromen is volop van start met het project Zak van Zuid-Beveland. Met 16 kilometer opgave en ruim 9 miljoen euro voor de verkenningsfase is het een groot project. Een omvang waarbij veel verschillende belangen tegen elkaar worden afgewogen. ‘We kijken naar veiligheid, kosten, duurzaamheid, en de wensen van de omgeving,’ vertelt Wilfred. ‘Het is belangrijk dat we open communiceren en samen oplossingen zoeken die voor iedereen werken. Dit vraagt om een transparante aanpak en veel overleg met alle betrokkenen. We weten namelijk dat de dijken versterkt moeten worden, maar welke oplossing er uiteindelijk gekozen wordt is nog niet duidelijk.’

Een dijk voor iedereen

‘Elke dijkversterking en daarmee ook die van de Zak van Zuid-Beveland begint met een uitgebreide verkenningsfase,’ legt Wilfred uit. ‘We onderzoeken de effecten van oplossingen. Hierbij doen we onderzoek naar bijvoorbeeld de ligging van kabels en leidingen, natuurwaarden en cultuurhistorie. Ook inventariseren we de ideeën en wensen van de omgeving. Al deze kansen en risico’s wegen we af. En dat doen we mét de omgeving.’

Zo organiseerde het waterschap in mei bijvoorbeeld al twee informatieavonden voor het project. ‘Door écht in gesprek te gaan, komen belangen naar voren. We kregen te horen dat mensen zich zorgen maken over het behoud van recreatieve routes, zoals fietspaden, en de inpassing van de dijk in het landschap,’ aldus Wilfred. ‘We zien de dijkversterking Zak van Zuid-Beveland als een kans om samen met de omgeving iets bijzonders te realiseren.’

De functies op en rondom de dijk, zoals het buitendijks fietsen, de bankjes en dijktrappen, wil het waterschap zo goed mogelijk terugbrengen op de nieuwe dijk. Dijken zijn een kenmerkend element in het landschap van de Zak en de inpassing van de dijk in dit landschap is een belangrijk aandachtspunt. De bij de dijkversterking Zak van Zuid-Beveland betrokken landschapsarchitect zorgt ervoor dat deze inpassing de juiste aandacht krijgt.

We willen een dijk bouwen die niet alleen de veiligheid waarborgt, maar ook bijdraagt aan de kwaliteit van de omgeving
Gert van Kralingen Bestuurder van waterschap Scheldestromen en lid van het Gebiedsoverleg Zuidwestelijke Delta.

Toekomstige stappen

De komende jaren staan in het teken van verdere uitwerking en verfijning van de plannen, met als doel om in 2026 de uiteindelijke oplossing (dit wordt het voorkeursalternatief genoemd) te presenteren die breed gedragen wordt.  ‘We willen een dijk bouwen waar iedereen in de regio trots op kan zijn,’ stelt Gert van Kralingen, bestuurder van waterschap Scheldestromen en lid van het Gebiedsoverleg Zuidwestelijke Delta. ‘Een dijk die niet alleen de veiligheid waarborgt, maar ook bijdraagt aan de kwaliteit van de omgeving.’ Na de keuze van het alternatief in 2026 kan er niet meteen gebouwd worden. Het voorkeursalternatief wordt naar verwachting in de periode 2027-2028 uitgewerkt tot een meer gedetailleerd ontwerp. De verwachting is dat de realisatie tussen 2029 en 2033 plaatsvindt.

Onderdeel van een reeks dijkversterkingen

Naast de dijkversterkingen Hansweert en Zak van Zuid-Beveland lopen er een aantal andere projecten. Sloehaven-Buitenhaven Vlissingen is in voorbereiding, een zeven kilometer lange dijkversterking. Daarnaast is dijkversterking Sint Annaland in uitvoering. Al deze projecten zijn cruciaal om onze regio te beschermen tegen overstromingen.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van dijkversterking Zak van Zuid-Beveland? Meer informatie: www.scheldestromen.nl/zakvanzuidbeveland.