In het voorjaar van 2019 leverde de VNSC een systeemanalyse op over de toestand van de Scheldenatuur. Deze analyse, uitgevoerd door belanghebbenden en experts, concludeert dat de kenmerkende natuur in het Schelde-estuarium nog niet voldoende robuust en veerkrachtig is. Met de pilot wil de VNSC onderzoeken en ervaren of het mogelijk is tot een breed gedragen en gezamenlijk ontwikkelde herinrichting van Welzinge en de Schorerpolder te komen. De pilot bevordert de samenwerking tussen partijen in het gebied.

De VNSC heeft Provincie Zeeland gevraagd de pilot te begeleiden. In maart 2024 vond de startbijeenkomst plaats. Een succesvolle bijeenkomst: de noodzakelijke dialoog  is op gang. Financiering van het project is beschikbaar via de Programmatische Aanpak Grote Wateren (PAGW).

In de pilot leren we met elkaar welke belangen er zijn, welke gedachten daarachter zitten en hoe we begrip voor elkaar kunnen opbouwen.

Lerende samenwerking als basis

Samen met stakeholders, bewoners en gebruikers van het gebied verkennen de partijen hoe landbouw, klimaatbestendige natuur en waterveiligheid van het Westerscheldegebied elkaar kunnen vinden en eventueel versterken. Daarbij wordt ook rekening gehouden met industriële ontwikkelingen in en rond de haven, leefbaarheid, recreatieve mogelijkheden en cultuurhistorische waarden. ‘In de pilot leren we met elkaar welke belangen er zijn, welke gedachten daarachter zitten en hoe we begrip voor elkaar kunnen opbouwen’, vertelt Jan Joris. ‘Tegelijkertijd ontdekken we in deze pilot ook hoe we op een goede manier kunnen samenwerken en hoe we tot gedragen, uitvoerbare plannen kunnen komen. Waarbij we rekening houden met ieders belangen en de doelstellingen van de pilot.’

Twee fasen

De pilot bestaat uit twee fasen. Jan Joris: ‘In de eerste fase gaan we aan de slag om met alle belanghebbenden te komen tot een breed gedragen visualisatie. We willen een impuls geven aan de samenwerking tussen stakeholders en overheden. Als dit lukt op basis van de geïntegreerde gebiedenaanpak, kunnen we na consensus overgaan tot de tweede fase: de uitvoering.’

Op weg naar 2050

De pilot Welzinge en de Schorerpolder draagt bij aan de ambitie van de Zuidwestelijke Delta om in 2050 de eerste klimaatbestendige regio ter wereld te zijn. Het biedt een voorbeeld voor toekomstige initiatieven waarbij natuur, landbouw en waterveiligheid op een integrale manier worden benaderd.