Het SSB-∆-project onderzoekt de houdbaarheid van de keringen in het licht van versnelde zeespiegelstijging en toenemende klimaatverandering. Daarnaast is er aandacht voor de impact op natuur, landschap en economie in de Zuidwestelijke Delta.
Kunnen onze keringen de stijgende zee aan?
De Oosterscheldekering en de Maeslantkering zijn belangrijk voor de bescherming van Nederland tegen hoogwater vanaf zee. Maar zijn deze iconen in staat de gevolgen van versnelde zeespiegelstijging en klimaatverandering op te blijven vangen? Lopend onderzoek laat zien dat de keringen door zeespiegelstijging in de toekomst vaker zullen sluiten. Dit kan ook buiten het stormseizoen gebeuren, waardoor het onderhoud mogelijk in de knel komt.
Een stevige kennisbasis voor de toekomst
Hoe zorgen we ervoor dat Nederland goed is voorbereid op de gevolgen van klimaatverandering en de versnelde zeespiegelstijging op de lange termijn? Door nu al te zoeken naar oplossingen en een solide kennisbasis te leggen. Het SSB-∆-onderzoek is een initiatief van het Kennisprogramma Zeespiegelstijging en het programma Rijkskeringen van Rijkswaterstaat, en richt zich op drie pijlers:
- Inzicht krijgen in de sterkte en functionaliteit van de keringen;
- Onderzoeken hoe veranderingen in de delta de eisen aan de keringen beïnvloeden;
- Ontwikkelen van methoden voor besluitvorming over de vervanging van de keringen.
Het consortium, waarin onderzoekers, overheden en bedrijven samenwerken, wil kennis ontwikkelen die helpt om onze huidige keringen sterker te maken en om na te denken over nieuwe oplossingsrichtingen voor de toekomst.
Start van het onderzoek
‘Op 20 december starten de voorbereidingen voor het onderzoek zodat we in april 2025 daadwerkelijk kunnen beginnen,’ zegt projectleider Bram van Prooijen van de Technische Universiteit Delft. ‘We gebruiken de Oosterscheldekering en de Maeslantkering als casestudies. Juist door nauw samen te werken met partners in de Zuidwestelijke Delta maken we verbinding tussen de kering en het achterland. Zo dragen we bij aan toekomstige Voorkeursstrategieën voor de betreffende regio’s.’
Belangrijke beslissingen voor de Zuidwestelijke Delta
‘Hoe we op lange termijn bij (versnelde) zeespiegelstijging omgaan met de Oosterscheldekering is één van de grote knikpunten voor de waterstaatkundige en ruimtelijke inrichting van de Zuidwestelijke Delta,’ zegt Simon Brasser van de Zuidwestelijke Delta. ‘De keuze voor de Oosterscheldekering hangt bovendien nauw samen met andere nationale besluiten, zoals die over de Maeslantkering en de afvoer van rivierwater van Rijn en Maas.’ De resultaten van het onderzoek leveren een belangrijke bijdrage aan de invulling van de toekomstige voorkeursstrategie voor de Zuidwestelijke Delta.
Het SSB-∆ (Storm Surge Barrier Delta) consortium
- Instituten die subsidie ontvangen voor de uitvoering van het onderzoek: Technische Universiteit Delft, Erasmus Universiteit Rotterdam, Universiteit Utrecht, Hogeschool Rotterdam, HZ University of Applied Sciences, TNO, Universiteit Gent
- Partijen die bijdragen (cofinanciering) en daarmee het onderzoek mogelijk maken: Deltaprogramma Rijnmond Drechtsteden, Deltaprogramma Zuidwestelijke Delta, waterschap Scheldestromen, Hoogheemraadschap van Delfland, Hoogheemraadschap Schieland & Krimpenerwaard, waterschap Hollandse Delta, IV-Infra, Royal Haskoning DHV, Arcadis,
- Overige partners die betrokken worden bij de uitvoering: Deltares, Zeeuwse Milieufederatie, Provincie Zeeland, Delta Climate Center
- En verder zijn de volgende partners betrokken: HKV lijn in Water, PT Structural, Delta-Pi, Horvat & Partners, Texas A&M at Galverston, University of Exeter, Coastal Protection and Flood Resilience Institute (CFI) and National University of Singapore (NUS)