Deltacommissaris Co Verdaas signaleert vandaag in zijn advies bij het Deltaprogramma 2025 dat door klimaatverandering de vitaliteit van onze delta steeds meer onder druk staat. ‘Nederland is een prachtig land waarbij het water overal nabij is of water het landschap heeft gevormd. Lang hebben we, met de waterschappen voorop, met ons technisch vernuft onze veiligheid en de beschikbaarheid van voldoende zoetwater kunnen regelen. Maar het optimaliseren van wat we al eeuwen excellent doen, biedt onvoldoende soelaas. We zien dat er grenzen zijn aan de maakbaarheid van ons waterbeheer. We zullen de oplossing ook moeten vinden in de manier waarop we onze ruimte inrichten en gebruiken en beter moeten leren leven met te veel en te weinig water.’

De weersextremen van nu zijn het toekomstige normaal.
Co Verdaas Deltacommissaris

We krijgen vaker te maken met hoogwater, wateroverlast en zoetwatertekorten

In het Nationaal Deltaprogramma 2025, dat vandaag door minister Madlener van Infrastructuur en Waterstaat namens het kabinet aan de Tweede Kamer is aangeboden, wordt de voortgang in beeld gebracht van de maatregelen die Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen samen nemen om Nederland klimaatbestendig te maken. In het nieuwe Deltaprogramma wordt bevestigd dat de opgaven groter worden. We krijgen vaker te maken met hoogwater, wateroverlast en zoetwatertekorten. Co Verdaas: ‘De weersextremen van nu zijn het toekomstige normaal. En de toekomstige extremen worden nog extremer. Je kunt een land niet inrichten op extremen, maar je kunt er wel zo veel mogelijk op anticiperen. Door bijvoorbeeld gebieden en woonwijken zodanig in te richten dat er bij piekbuien zo min mogelijk hinder ontstaat. En door samen met boeren te werken aan een ander gebruik van de grond en andere teelten, zodat ze ook voldoende opbrengst hebben als het droger en heter in Nederland wordt en op andere momenten natter.’

Breng opgaven in de regio en hun onderlinge samenhang goed in kaart

De deltacommissaris ziet dat er in de regio’s veel goeds gebeurt maar ook dat verschillende opgaven die een beslag leggen op de ruimte over elkaar heen buitelen en een gezamenlijk perspectief op de langere termijn ontbreekt. ‘Nog altijd worden investeringsplannen gelanceerd waar we op de lange termijn spijt van kunnen krijgen. Bijvoorbeeld omdat we te weinig rekening houden met weersextremen en met de noodzaak water te bergen en vast te houden. Of omdat projecten die veel water vragen doorgang vinden zonder dat helder is hoe dit zich verhoudt tot het toenemende tekort aan zoet water in de toekomst.’ Co Verdaas vindt dat in de regio’s beter in kaart moet worden gebracht welke opgaven er precies in de regio’s zijn en hoe deze onderling samenhangen.

Volgens de deltacommissaris wordt water steeds meer een ruimtelijk vraagstuk en is er meer ruimte nodig om het water bij overtollige neerslag te kunnen bergen. Dit water hebben we ook nodig om de drogere en hetere periodes te doorstaan. Hij adviseert het kabinet voor gebieden die gereserveerd worden berging van water helder te maken wat wel en niet kan, al dan niet tijdelijk.

Voldoende geld en menskracht zijn hard nodig

Net als zijn voorganger wijst ook de nieuwe deltacommissaris op de krappe budgetten voor de versterking van de dijken in Nederland. Hij adviseert het kabinet afspraken te maken over de groei van de budgetten in het Deltafonds zodat Rijkswaterstaat en de waterschappen tempo kunnen maken om de dijken aan de veiligheidsnormen te laten voldoen. Hij geeft aan dat het niet alleen om geld, maar ook om voldoende menskracht gaat. In dat verband adviseert hij het kabinet afspraken met het onderwijs en bedrijfsleven te maken zodat er tijdig voldoende mensen worden geschoold om deze klus te kunnen klaren.

Voorkeursstrategie Zuidwestelijke Delta

De Voorkeursstrategie Zuidwestelijke Delta is onderdeel van het Deltaprogramma 2025. Hierin staan de voortgang, aanpak en maatregelen voor de opgaven in onze regio op het gebied van waterveiligheid, zoetwater, natuur, waterkwaliteit en ruimtelijke inrichting. De partners van de Zuidwestelijke Delta werken in het Gebiedsoverleg Zuidwestelijke Delta samen aan de ambitie om de eerste regio ter wereld te zijn die alles heeft uitgedacht, uitgewerkt en in gang gezet om in 2050 klimaatbestendig te zijn.

In het Deltaprogramma 2025 hebben we vier aandachtspunten en kansen benoemd:

  1. In een gebiedsproces optimaliseren we de zoetwaterfunctie en ecologische kwaliteit van het Volkerak-Zoommeer.
  2. Klimaatbestendig ruimtegebruik vraagt maatwerk per deelgebied, voor een verbonden delta met een mozaïek van water- en landgebruik.
  3. We werken samen met de andere Gebiedsprogramma’s, en grensoverschrijdend aan een nieuwe deltabeslissing Rijn-Maas-Scheldemonding.
  4. We verbinden de doelen en opgaven voor waterveiligheid, zoetwater, ecologie en economie tot innovatieve en klimaatbestendige gebiedsconcepten.