In het Regioteam Zuidwestelijke Delta zitten vertegenwoordigers van maatschappelijke partners uit sectoren zoals natuur, milieu, scheepvaart, recreatie en landbouw en de gemeenten. Het Regioteam werkt samen met het Gebiedsoverleg aan de regionale opgaven. De deelnemers leveren hierbij advies en inbreng vanuit het gebied en betrekken hun achterbannen actief. Het Regioteam vervult hiermee een belangrijke rol als verbindende schakel tussen het Gebiedsoverleg en de maatschappelijke organisaties.
Klimaatverandering en de maatregelen om onze regio veilig te houden bieden ook kansen om meer natuur en recreatiemogelijkheden te creëren.
Janique Huijbregts, regiomanager ANWB
‘ANWB is al jaren betrokken bij de ontwikkelingen in de Zuidwestelijke Delta. Alle opgaven binnen deze regio raken de thema’s van de ANWB, van klimaatadaptatie tot de energietransitie. Hoe houden we ons land veilig? En hoe zorgen we bijvoorbeeld voor voldoende laadpunten voor elektrische auto’s?
Klimaatverandering heeft ook invloed op de ruimtelijke mogelijkheden voor natuur en recreatie. De druk op de beschikbare ruimte neemt toe, waardoor er minder plek overblijft om te recreëren. Tegelijk bieden klimaatverandering en waterveiligheidsmaatregelen kansen om meer natuur en recreatiemogelijkheden te creëren. Dit kan als we rekening houden met alle belangen en ervoor zorgen dat de maatregelen die genomen worden waardevol zijn voor iedereen: zowel voor bijvoorbeeld bewoners en kwetsbare natuur, als voor boeren die voldoende zoet water nodig hebben voor hun gewassen.
We werken nauw samen met verschillende organisaties die actief zijn in de Zuidwestelijke Delta, zoals de Zeeuwse Milieufederatie, Staatsbosbeheer en de gemeenten. Op dit moment ronden we het onderzoek “Natuur en Recreatie op Tholen en St. Philipsland” af. Het doel hiervan is om meer recreanten naar het achterland te trekken, zodat de koppen van de eilanden in de zomer minder overvol raken en de natuur minder belast wordt.’
De samenwerking met andere partners binnen de Zuidwestelijke Delta versterkt onze positie en draagt bij aan een toekomstbestendige visserijsector.
Kees van Beveren, namens de Visserijsector
‘De visserijsector in de Zuidwestelijke Delta werkt actief aan het behalen van de doelen en thema’s van de regio. We zetten ons in om natuurbehoud te combineren met duurzame economische activiteiten, zoals de kleinschalige visserij op platvis, rondvis, garnalen en de schelp- en schaaldiervisserij. Het behoud van de natuur en de toekomst van onze sector gaan hand in hand.
Een grote uitdaging voor de visserijsector is het verbeteren van de waterkwaliteit. De evaluaties van de huidige beheerplannen tonen aan dat er nog veel werk aan de winkel is: de waterkwaliteit in gebieden zoals het Grevelingenmeer is zo verslechterd dat sommige visserijen bedreigd worden. Desondanks blijven we ons optimistisch en doelgericht inzetten voor verbetering.
De samenwerking met andere partners binnen de Zuidwestelijke Delta speelt daarbij een belangrijke rol. Door samen te werken met natuurorganisaties, beleidsmakers en andere betrokkenen, zoeken we naar een goede balans tussen natuur en economie. Deze samenwerkingsverbanden versterken onze positie en dragen bij aan een toekomstbestendige visserijsector.’
Natuur is de basis van onze leefomgeving en voedselketen en is in het belang van ons allemaal.
Robbert Trompetter, provinciaal ambassadeur Natuurmonumenten
‘Natuurmonumenten zet zich elke dag in voor een meer natuurlijk en veilig watersysteem in onze regio. De deltawerken hebben ons veel gebracht aan waterveiligheid, maar leveren ook veel problemen op voor de waterkwaliteit en de ecologie. Door het afsluiten van de zeearmen en door de vele dammen aan de rivierkant is het systeem minder dynamisch geworden en dat is ten koste gegaan van de natuur. Het is onze taak om de natuur te beschermen en versterken. Dat kan prima samengaan met werken aan onze waterveiligheid. Het mooie is dat de natuur zelf kan meewerken. Denk aan het creëren van schorren en slikken die de oploop van golven sterk remmen waardoor bespaard kan worden op het onderhoud van de dijken. De schorren en slikken vormen op hun beurt dan weer een belangrijke schakel op de Oost-Atlantische trekroute voor kustbroedvogels.
De uitdaging is om de natuur zodanig te versterken dat deze weer gezond is voor de toekomst. Waar de natuur floreert is ook ruimte voor visserij, recreatie en landbouw. Natuur is de basis van onze leefomgeving en voedselketen en is in het belang van ons allemaal. Hoe kunnen we zorgen voor een evenwichtige discussie over hoe we op de lange termijn met onze deltawateren om moeten gaan?
Voor Natuurmonumenten is samenwerking essentieel om de opgaven van waterveiligheid, ecologie en economie op te lossen. Het is een groot goed dat de Zuidwestelijke Delta op feitelijke en wetenschappelijke basis adviezen bij de regering neerlegt. Het is belangrijk dat we dat gezamenlijk blijven doen.’