In het Regioteam Zuidwestelijke Delta zitten vertegenwoordigers van maatschappelijke partners uit sectoren zoals natuur, milieu, scheepvaart, recreatie en landbouw en de gemeenten. Het Regioteam werkt samen met het Gebiedsoverleg aan de regionale opgaven. De deelnemers leveren hierbij advies en inbreng vanuit het gebied en betrekken hun achterbannen actief. Het Regioteam vervult hiermee een belangrijke rol als verbindende schakel tussen het Gebiedsoverleg en de maatschappelijke organisaties.
Externe zoetwateraanvoer is van cruciaal belang voor boeren en tuinders, het Zeeuwse land en de economie van Zeeland.
Hendrik Jan ten Cate, bestuurslid ZLTO Zeeland
‘ZLTO is actief aan de slag met de doelen en thema’s van de Zuidwestelijke Delta via diverse projecten en coalities. Dit doen we vanuit de afdeling Belangenbehartiging met onze ZLTO-afdelingsbesturen en via onze afdeling Programma’s met individuele leden. Dat kenmerkt onze vereniging: expertise en lokale aanwezigheid. Daardoor kunnen we belangrijke onderwerpen als het tegengaan van droogte en het borgen van voldoende zoet water heel dicht bij de individuele boer en tuinder brengen. Beschikbaarheid van zoet water is essentieel voor boeren, tuinders, het Zeeuwse landschap en de economie van Zeeland. ZLTO maakt zich dan ook sterk om het belang van externe zoetwateraanvoer in onze regio onder de aandacht te brengen bij het kabinet-Schoof. Onze leden geven we duidelijke handvatten via het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) en een concreet Uitvoeringsprogramma. Samen met enkele private partijen voeren we het Masterplan Zoetwater Zeeland uit, en dragen we financieel bij aan de bekostiging van de Uitvoeringsregisseur Zoetwater Zeeland. Dat is de kracht van de Zeeuwse polder: krachten bundelen en écht samenwerken!’
Mijn wens is dat dit heel mooie en kostbare netwerk van alle partners in de Zuidwestelijke Delta op gelijkwaardige en respectvolle voet blijft samenwerken.
Daniël Joppe, wethouder gemeente Schouwen-Duiveland
‘Zoet water is van ontzettend groot belang. Niet alleen voor de reguliere landbouw, maar bijvoorbeeld ook voor de zilte landbouw. Want ook deze plantjes hebben, hoe gek het misschien klinkt, zoet water nodig. Voor onze agrarische sector en voor onze inwoners en gasten is de beschikbaarheid van zoet water dus erg belangrijk. Er zijn mooie stappen gezet in kennisontwikkeling, het opbouwen van een breed netwerk en experimenteren vanuit de doelstelling om zelfvoorzienend te worden wat betreft zoet water. De netwerkorganisatie Living Lab is daar een fantastisch voorbeeld van. Een prachtig uitgangspunt dat past bij het Zeeuwse spreekwoord: Luctor et Emergo. Vrij vertaald naar dit vraagstuk: we proberen en zoeken net zolang totdat we de verzilting te boven komen en tegen kunnen gaan. Water en bodem sturend is als belangrijk sturend principe gelanceerd. Begrijpelijk, want tegen de natuur en natuurwetten is het moeilijk strijden.
Maar tegelijkertijd kun je slim omgaan met natuurlijke ontwikkelingen en ontwikkelingen als gevolg van klimaatverandering. Zo gingen de Zeeuwen vroeger heel handig om met de verzanding van rivieren, waterlopen, schorren en kwelders die ontstonden door veranderende waterstromen. Dat kunnen we nu ook. De netwerken voor kennisontwikkeling en -uitwisseling, ontdekken en experimenteren, ontwikkelen en samenwerken met ondernemers en maatschappelijke organisaties, en over bestuurslagen heen, zijn er. Ik ben er trots op dat ik dit kan achterlaten. Mijn wens is daarom dat dit heel mooie en kostbare netwerk van alle partners in de Zuidwestelijke Delta op gelijkwaardige en respectvolle voet blijft samenwerken. De lessen die ik hier over samenwerken heb geleerd, neem ik graag mee naar mijn nieuwe werkomgeving. Want ook daar hebben we te maken met wateropgaven. Van een andere orde en met andere omgevingsfactoren. Maar principes van samenwerken en elkaar vinden zijn universeel en overal hetzelfde. Dat gaat dwars door cultuurverschillen en streekeigen gebruiken heen.’
Daniël Joppe start per 2 december als burgemeester van Voerendaal.