Oogstbijeenkomst

Op donderdag 13 februari 2025 viert het Interbestuurlijk Programma (IBP) Vitaal Platteland Zuidwestelijke Delta 4 jaar samenwerking met een Oogstbijeenkomst. Het programma duurt van 13.00 tot 17.00 uur. De bijeenkomst vindt plaats op de Inspiratieboerderij Cosun Beet Company in Dinteloord. We nodigen je van harte uit!

Tijdens de bijeenkomst staan twee thema’s centraal; het delen van resultaten van het omvangrijke programma Vitaal Platteland Zuidwestelijke Delta en het onderzoeken van nieuwe mogelijkheden om samen te werken. Wat weten we nu van doelsturing in de akkerbouw en de praktijk? Welke inzichten komen uit de Living Labs Schouwen-Duiveland? Hoe kunnen we dit inzetten voor de toekomst van het gebied? Bestuurders, ondernemers, ambtenaren van provincies, gemeenten en waterschappen, onderzoeks- en onderwijsinstellingen, organisaties uit de agrarische sector en uit de sector natuur- en waterbeheer verwelkomen we graag.

We hopen je op 13 februari te ontmoeten!

Grenzeloos samenwerken aan een zichtbare en toekomstbestendige Zuidwestelijke Delta is de ambitie van het IBP Vitaal Platteland. In drie broedplaatsen werken overheden en andere partijen in het gebied aan de thema’s: Volhoudbare landbouw, Zoetwater en Genieten en beleven in de Delta.

Programma

Het programma is als volgt:

  • 13.00 – 14.30 uur: Plenaire start: oogst uit het programma en uitdagingen die voor ons liggen

Na een welkomstwoord van onze gastheer Paul Mesters, directeur van Cosun Beet Company, Arno Vael, gedeputeerde van Provincie Zeeland en voorzitter van het Gebiedsoverleg Zuidwestelijke Delta, en dagvoorzitter Suzan Klein Gebbink blikken we met Irene Bouwma (WUR), Martijn van Kalmthout (waterschap Scheldestromen), Pieter van de Valk (Agricycling), Bart Housmans (Boerenverstand) en anderen terug op de afgelopen vier jaar. In die periode zijn heel veel projecten opgepakt. Nu is het tijd om te oogsten en vooruit te kijken.  Alle waardevolle lessen die we in deze projecten hebben opgedaan passeren de revue. Hierbij gaat het om sturing op basis van heldere indicatoren, het versterken van het ecosystemen, werken aan veiligheid, voldoende goed oppervlakte- en grondwater, het inzetten van reststromen, het samenwerken in ketens en tussen overheden en het bestuurlijk perspectief in Ruimte voor Landbouw.

Het eerste gedeelte sluiten we af met een keynote van landbouweconoom Tessa Avermaete van de KU Leuven. In haar betoog benoemt zij de uitdagingen om te komen tot een duurzame landbouwproductie in samenhang met natuur en uiteenlopende ruimtelijke functies.

  • 14.30 – 16.15 uur: Workshopronde
  • 16.15 – 17.00 uur: Tweede plenaire gedeelte

In het laatste deel van de oogstbijeenkomst IBP Vitaal Platteland Zuidwestelijke Delta kijken we op een magische wijze vooruit. Coach en magician George Parker neemt ons mee in het thema samenwerken, verrassen en vertrouwen. De slotact van de bijeenkomst blikt vooruit. Hoe kunnen we de lessen die we geleerd hebben vasthouden en verder in de praktijk brengen? Welke stappen kunnen we wel zetten? En hoe houden we elkaar ‘bij de les’? Op een bijzondere wijze roepen Suzan, Tessa en George de panelleden en de bezoekers op om de stappen van het project en deze bijeenkomst levend te houden.

  • 17.00 uur: Afsluitende netwerkborrel

Workshops

Tijdens de bijeenkomst volg je een workshop. Je kunt kiezen uit drie workshops. Je eerste en tweede voorkeur kun je van tevoren aangeven in het aanmeldformulier. Op de dag zelf hoor je voor welke workshop je bent ingedeeld.

Workshop 1

Doelsturing als basis voor samenwerking en gebiedsaanpak

Samenwerking en gebiedsaanpak vanuit een ander perspectief. De moderne akkerbouw vraagt om aandacht voor bodem, water en biodiversiteit. Hoe verbinden wij thema’s aan elkaar en concentreren wij ons op wat verbindt? Hoe helpt doelsturing hier bij? Welke economische triggers zijn verder van belang? En kunnen wij initiatieven als Cosun Groeikracht, koolstofboeren en kruidenrijk grasland stimuleren?

Hiervoor nemen we een kijkje bij COSUN Innovatie Center om daar de mogelijkheden te bespreken. Suzan Klein Gebbink leidt de discussie.

Workshop 2

Toekomstig landbouwsysteem vanuit techniek en met behulp van de natuur

Innovatie in de akkerbouw gaat voort. Functionele agrobiodiversiteit, nietkerende grondbewerking, strokenteelt worden gangbaar. Wat is de stand van zaken en wat zit in de pijplijn?

Hiervoor nemen we een kijkje bij de nieuwe productielocatie LEMKEN, Rondom 16 in Dinteloord om daar de mogelijkheden te bespreken. Thom Sanders productspecialist innovatie, Marius Monen, programmamanager Robotization bij Avans Hogeschool en Andries van Dongen, onderzoeker Robotisering bij Avans Hogeschool, nemen ons mee in de ontwikkelingen.

Workshop 3

Water als sturend element in agrarische bedrijfsvoering en gebiedsplannen

In deze workshop worden de resultaten van de projecten uit de Broedplaats Zoet Water in een bredere context geplaatst. Waar vraagt dit om aanpassingen in de huidige water- en landbouwsystemen? Wat kunnen ondernemers en overheden hieraan bijdragen? Wat zijn gezamenlijke doelen? En wat als dit ten koste gaat van individuele belangen? Hiervoor blijven we op de Inspiratie Boerderij.

Locatie

Inspiratieboerderij Cosun Beet Company

Noordlangeweg 18

4671 TM

Dinteloord

Het plenaire gedeelte vindt plaats op de Inspiratieboerderij. De workshops zijn in de directe omgeving van de Boerderij bij Lemken (duurzame landbouw-mechanisatie) en het Cosun Innovation Center / Instituut voor Rationele Suikerproductie (IRS). Vervoer van en naar de workshops wordt verzorgd.

Aanmelden Oogstbijeenkomst op 13 februari

Meld je via dit formulier aan voor de Oogstbijeenkomst op donderdag 13 februari. Je ontvangt een bevestiging per e-mail. Aanmelden kan tot 7 februari.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google Privacybeleid en er zijn Servicevoorwaarden van toepassing.

Meer informatie

Heb je een vraag? Mail die dan naar vitaalplattelandzwd@pzh.nl.