
Slim gebruik maken van afstromend water
Aan de voet van de Brabantse Wal komt een grote hoeveelheid zoet water vrij, afkomstig uit de bodem (kwel) en van directe regen. Op dit moment stroomt dit water, ongeveer 30 miljoen kuub per jaar, ongebruikt de Westerschelde in. De partners zien diverse mogelijkheden voor het zoete water uit de Brabantse Wal. Zo is het water zowel geschikt voor natuurontwikkeling als landbouwwater. Vanuit de ambitie om het water zo nuttig mogelijk te gebruiken is de stuw in het Markiezaatsmeer al vernieuwd.
Maatregel Deltaplan Zoet Water
Binnen de Zuidwestelijke Delta staat zoet water hoog op de agenda. In 2021 is ‘Gebruik afstromend water van de Brabantse Wal’ als maatregel opgenomen in het Deltaplan Zoet Water voor de periode 2022-2027. De Zuidwestelijke Delta is hierin een van de zoetwaterregio’s. Het project stond in 2023 en het eerste deel van 2024 in het teken van monitoringsactiviteiten en modelonderzoek in het gebied. In het grensgebied van de waterschappen Brabantse Delta en Scheldestromen zijn veel metingen uitgevoerd om een beter beeld te krijgen van de waterkwaliteit en waterkwantiteit op deelstroomgebiedsniveau. Met deze informatie startte de projectgroep eind 2023 met een analyse van de haalbaarheid van twee resterende deelprojecten: “Afstromend water voor natuur: wateraanvoer naar Natura 2000-gebied Markiezaatsmeer” en “Afstromend water voor verbeteren waterkwaliteit en/of optimalisatie watersysteem”.

Natuurontwikkeling
Door maatregelen in het watersysteem is het mogelijk water in te zetten voor de kwelafhankelijke natuur aan de noordkant van het projectgebied. Dit water kan daarnaast worden afgeleid richting het Markiezaatsmeer ten zuiden van Bergen op Zoom. Dit extra water zorgt daarmee voor natuurherstel aan de voet van de Wal en geeft invulling aan de Natura 2000-doelen voor het Markiezaatsmeer. Dankzij de nieuwe stuw kan de waterstand zo worden geregeld dat broedplaatsen voor vogels in het voorjaar droog blijven. En dat in de winter meer water kan worden vastgehouden.


Waterkwaliteit
Ook gaat een deel van het water gebruikt worden om het slootwater in de polders ten oosten van het Schelde-Rijnkanaal te verbeteren. Dat voldoet nu niet aan de normen. Door een aantal ingrepen, kan ook daar het peil beter worden beheerd. Daar profiteren agrariërs ook van.
Samen naar uitvoering
De intentieovereenkomst vormt de opmaat naar een samenwerkingsovereenkomst waarin de verantwoordelijkheden helder worden vastgelegd en de uitvoering van de plannen wordt voorbereid. Het streven is om binnen een jaar te beginnen met de realisatie.