Natuurherstel Zuidwestelijke Delta breed belicht
De Kenniscommunity Zuidwestelijke Delta organiseerde op 17 oktober voor de zesde keer haar jaarlijkse Kennisdag. Thema was dit keer Natuurherstel en dat onderwerp trok maar liefst 160 onderzoekers, beleidsmakers, bestuurders, studenten en ondernemers naar het Groot Arsenaal in Bergen op Zoom. Gezamenlijk deelden zij kennis over de mogelijkheden en uitdagingen van natuurherstel in de breedste zin van het woord.
De presentatie van het plenaire ochtendprogramma was in handen van kenniscoördinator Arno Nolte van Deltares en Eric Mahieu (ZMf). Zij gaven Arno Vael als voorzitter van het Gebiedsoverleg Zuidwestelijke Delta het podium voor de officiële opening. Vael benadrukte het grote belang van een gezonde leefomgeving met natuur als wezenlijk onderdeel. Om tot de juiste beslissingen te komen voor een robuuste natuur in de toekomst, zijn goede kennis en kennisdeling over natuurherstel noodzakelijk. ‘Hoe vinden we de balans tussen economie, natuur, wonen en werken? Kennis delen vormt hiervoor de basis, daarbij is het belangrijk om vanuit de verschillende belangen de gemene deler te vinden.’ Vael gaf ook een voorzetje om die gemene deler te vinden: ‘Het begint met luisteren, maar verplaats je ook eens in de ander en probeer diens opgave op te lossen. Zo verdiep je je in elkaars kwesties en ontstaat er begrip.’
Vervolgens kregen drie keynote sprekers het woord: Gerard Heerebout, gepensioneerd bioloog en onderzoeker naar de geschiedenis van de natuurlijke historie en biodiversiteit in Zeeland, Jaap van der Meer, onder andere wetenschapper bij Wageningen Marine Research en Annelies Freriks, advocaat en partner bij ELEMENT Advocaten en specialist in natuurbeschermingsrecht.
Het middagprogramma bestond uit twee rondes break-outsessies. De deelnemers kozen telkens uit drie onderwerpen die met onder meer binnen- en buitendijks natuurherstel, natuurherstel onder water en de Zuidwestelijke Delta in het jaar 2100 het onderwerp in de volle breedte onder de aandacht brachten.
Jouke Heringa (onderzoeker Aquaculture HZ University of Applied Sciences) rondde de dag af. Hij bedankte alle sprekers en meldde dat per spreker 2 m2 grond is aangekocht in het onlangs ingestelde Zeeuws Natuurfonds. In totaal is er 50 m2 natuur gedoneerd. De borrel na afloop bood nog volop gelegenheid om elkaar te spreken.
Keynote sprekers
Natuur in Zuidwest-Nederland: vroeger was alles anders
Gerard Heerebout, gepensioneerd bioloog en onderzoeker naar de geschiedenis van de natuurlijke historie en biodiversiteit in Zeeland, schetste hoe de Zuidwestelijke Delta door de tijden heen veranderde. De vraag is hoe ver we terug in de tijd van ecosystemen willen gaan met ons natuurherstel.
Natuurherstel: ongeduld en nepnatuur
Jaap van der Meer, onder andere wetenschapper bij Wageningen Marine Research, sloot met zijn presentatie mooi aan op de vorige spreker. Welk moment in de geschiedenis neem je als uitgangspunt voor natuurherstel? En weten we vooraf voldoende? Hij vindt dan ook dat je altijd eerst een aantal kritische vragen moet stellen om tot de juiste keuze voor natuurherstel te komen.
Toekomstbestendige natuurwetgeving?
Annelies Freriks, advocaat en partner bij ELEMENT Advocaten en specialist in natuurbeschermingsrecht, richtte zich op de vraag of je binnen de wettelijke kaders van natuurbescherming nog kunt inspelen op veranderingen in de omgeving. Maatregelen kunnen schuren met het realiseren van de Natura 2000-instandhoudingsdoelen. Ook de EU-Natuurherstelverordening brengt verplichtingen met zich mee.
De partijen die gezamenlijk de Kenniscommunity Zuidwestelijke Delta vormen zijn: Rijkswaterstaat, Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN), Zeeuwse Milieufederatie (ZMf), Deltares, Wageningen Marine Research, Staatsbosbeheer, Royal Netherlands Institute for Sea Research (NIOZ), HZ University of Applied Sciences en Delta Platform.