Living Lab Schouwen-Duiveland

Oosterschelde Grevelingen

De netwerkorganisatie Living Lab Schouwen-Duiveland wil nieuwe, innovatieve oplossingen vinden voor complexe uitdagingen op gebied van water, voedsel, onderwijs en bestuur.

Het doel van Living Lab Schouwen-Duiveland is te werken aan innovatieve oplossingen in de praktijk en deze te testen. In projecten brengt het Living Lab al experimenterend de opgedane kennis in de regio in praktijk. Hierbij werkt het Living Lab samen met onderwijsinstellingen, ondernemers, overheden, onderzoeksinstituten en inwoners.

Onderzoeksthema’s

  • zoete, zoute, zilte teelten en zoetwatervoorziening voor de landbouw
  • buitendijkse voedselproductie (waaronder zeewier- en algenteelten) in het water

Samen innoveren

Binnen het Living Lab werken veel partijen samen aan innovatie voor een leefbaar Schouwen-Duiveland. Schouwen-Duiveland staat voor grote opgaven zoals de transitie naar een circulaire economie, meer ruimte voor natuur en voedselproductie in de grote wateren, klimaatadaptatie en het innoveren van de land- en tuinbouw. Een van de uitdagingen in de regio is het vinden van antwoorden op de verdroging en verzilting van landbouwgronden. Een tweede uitdaging is nieuwe manieren van voedselproductie te ontwikkelen in de Oosterschelde en de Grevelingen. De ambitie is om samen met alle betrokken stakeholders antwoorden te vinden op de grote opgaven waarvoor het eiland gesteld staat, als bijdrage aan een vitale leefomgeving en innovatieve economie van Schouwen-Duiveland.

Duurzame zoetwatervoorziening

Schouwen-Duiveland is voor zoet water voor de landbouw volledig afhankelijk van regenwater en het beschikbare water in de ondergrond. Het diepe grondwater is zout. Omdat het eiland vrijwel volledig omgeven is door zout water, en niet verbonden is met het zoetwaterhoofdsysteem is het niet mogelijk om in droge perioden zoet water aan te voeren en sloten door te spoelen. Hierdoor dreigt verzilting van het ondiepe grond- en oppervlaktewater. Het thema duurzame zoetwatervoorziening van het Living Lab is in 2019 als Broedplaats Zoetwater Schouwen-Duiveland onderdeel geworden van het Gebiedsplan Vitaal Platteland Zuidwestelijke Delta van het Interbestuurlijk Programma. Binnen de broedplaats wordt er aan verschillende projecten gewerkt.