Kennisprogramma Zeespiegelstijging

In het Kennisprogramma Zeespiegelstijging onderzoeken overheden, bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties de mogelijke gevolgen van zeespiegelstijging voor ons land en maatregelen die ons voorbereiden op de gevolgen.

De zeespiegel stijgt en door klimaatverandering versnelt deze stijging de laatste decennia. Het is nog onzeker hoe deze versnelde zeespiegelstijging in de toekomst gaat verlopen. Dat kan op termijn grote gevolgen hebben voor de leefbaarheid en bewoonbaarheid van ons land. Het Kennisprogramma levert kennis waarmee we op tijd keuzes kunnen maken voor de bescherming en inrichting van Nederland. Het programma is een initiatief van de minister van Infrastructuur en Waterstaat en de Deltacommissaris.

Denkrichtingen

In november 2023 presenteerde het Kennisprogramma de Tussenbalans. Hierin is onderzocht tot welke mate van zeespiegelstijging we de huidige wijze van beschermen tegen overstromingen vanuit zee en/of rivier en van zoetwatervoorziening kunnen voortzetten. Drie consortia onderzochten in opdracht van het Kennisprogramma een denkrichting. Sinds april 2023 verkenden zij de opties om met een versnelde zeespiegelstijging van 2 tot 5 meter om te gaan. De resultaten geven belangrijke inzichten over de bouwstenen van Beschermen, Zeewaarts en Meebewegen. Geen van de drie denkrichtingen biedt zelfstandig een volledige oplossing voor zeespiegelstijging. We zullen bouwstenen moeten combineren, zowel in tijd als in ruimte. En onderzoeken: wat is technisch haalbaar, en wat is het effect op de wateropgave en ruimtebeslag?

Keuzes voor de verre toekomst

Het Kennisprogramma gaat nu van de rapportages Tussenbalans, Beschermen, Zeewaarts en Meebewegen de nadere effecten in beeld brengen. Deze zogenaamde impactanalyses zijn eind 2024 klaar. Zij toetsen niet alleen op waterveiligheid, zoetwaterbeschikbaarheid en zoutindringing, maar ook op overige effecten zoals ecologie en economie. Via adaptatiepaden beschrijft het Kennisprogramma in 2025 de onderlinge samenhang. Die gaan een beeld geven hoe we in de (verre) toekomst keuzes kunnen gaan maken en wat dat betekent voor de keuzes in het hier en nu. Al deze informatie is input voor de herijking van de Nationale Deltastrategie (2026/2027).