Delta Wealth

Onderzoek naar strategieën voor een klimaatbestendige en welvarende Zuidwestelijke Delta.

Hoe houden we de Zuidwestelijke Delta veilig, ecologisch gezond en economisch welvarend wanneer de zeespiegelstijging na 2050 versnelt? Dat is de vraag waar het in het onderzoek Delta Wealth om draait. Het consortium onder leiding van HZ University of Applied Sciences gaat in dit onderzoek klimaatrobuuste deltaplannen ontwikkelen die na 2050 nodig zijn bij een versnelde zeespiegelstijging.

Klimaatverandering, zeespiegelstijging en weersextremen

Klimaatverandering zet het huidige watersysteem en landschap onder druk. De effecten van klimaatverandering zullen steeds sterker voelbaar worden door ontwikkelingen als de versnelde zeespiegelstijging en toenemende weersextremen. Op korte termijn kunnen we bepaalde uitdagingen opvangen door bestaande systemen aan te passen, maar voor de lange termijn is een transformatie nodig. Delta Wealth brengt hiervoor de volledige “keten” samen die nodig is om toekomstige deltaplannen te realiseren, waaronder universiteiten, onderzoeksinstituten, adviesbureaus, belangenorganisaties, ontwerpers en aannemers.

Integrale aanpak voor een vitale delta

De maatregelen die nodig zijn op de schaal van de Zuidwestelijke Delta zijn ingrijpend om te implementeren. In Delta Wealth ontwikkelt de learning community, onder leiding van het Gebiedsoverleg Zuidwestelijke Delta, met onderzoekers, overheden en maatschappelijke partners mogelijke deltaplannen. Er wordt onderzoek gedaan naar zeespiegelstijging van een meter of meer. Het onderzoek wordt integraal aangepakt en draagt bij aan de herijking van de Voorkeursstrategie Zuidwestelijke Delta. Naast de technische aspecten wordt er onderzoek gedaan naar de zoetwatervoorziening, ecologie en economische welvaart. Ook worden de functies van natuur, landbouw en toerisme onderzocht. En er wordt gekeken naar het draagvlak in de samenleving.

Klimaatrobuuste watersystemen op landschapsschaal

Delta Wealth heeft ruim 1,8 miljoen euro subsidie ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijke Onderzoek (NWO). Het onderzoek is één van de drie gehonoreerde projecten binnen het programma van het Kennis- en Innovatieconvenant “Klimaatrobuuste watersystemen op landschapsschaal” en is in het najaar van 2023 gestart.