Kennisdag over Zoet en Zout
Op 5 oktober organiseerde de Kenniscommunity Zuidwestelijke Delta haar jaarlijkse Kennisdag in het Topshuis in Vrouwenpolder. Het thema was Zoet en Zout. 140 onderzoekers, beleidsmakers, bestuurders en ondernemers bogen zich over uiteenlopende onderwerpen als verzilting, het tekort aan zoet water, de invloed van de klimaatverandering, de zoute kwel, technologische oplossingen, zoutresistente en zilte teelten. Het was een informatieve, inspirerende en leerzame dag.
Dagvoorzitter Louise van der Heijden opende de Kennisdag met een kort interview met Kenniscommunity-lid Gerben Dekker. De Kenniscommunity Zuidwestelijke Delta is opgericht om, zoals de naam al aangeeft, kennis te delen onder de negen leden van de groep en van elkaar te weten wat er speelt in de Zuidwestelijke Delta. Gerben benadrukte dat vooral de gebiedsgerichte aanpak een krachtig middel is waarbij mensen vanuit verschillende disciplines met elkaar in gesprek gaan. De jaarlijkse Kennisdag plaatst een specifiek onderwerp centraal en deelt kennis en de actuele onderzoeksresultaten in een brede kring van onderzoekers, beleidsmakers, ondernemers en andere belanghebbenden. Het thema Zoet en Zout sprong er volgens Gerben als vanzelf uit. Er is al een sterke kennisbasis, het is actueel en wordt alleen maar relevanter. Het is niet of/of maar beide. Ook landelijk spelen zoet en zout een rol in veel disciplines.
Simon Brasser, coördinator Deltaprogramma Zuidwestelijke Delta gaf op verzoek van Louise een kort overzicht van de positie van de Kenniscommunity binnen het Programma Zuidwestelijke Delta en andere samenwerkingsverbanden. Simon: ‘Er gebeurde zoveel binnen het gebiedsprogramma dat een extra impuls in de vorm van gerichte kennisuitwisseling wenselijk was. Kennis moet vindbaar en toepasbaar zijn. De Kenniscommunity bestaat sinds 2018 en focust zich nu ook op de lange termijn, zowel op het gebied van zoetwaterbeschikbaarheid als waterveiligheid.’ Inmiddels zijn contacten gelegd met het Delta Climate Center om te zien of zij bij de Kenniscommunity kunnen aanhaken. Simon ging kort in op de hink (tot 2030), stap (tot 2050), sprong (na 2100) die weergeven hoe de Zuidwestelijke Delta werkt aan de ambitie om de eerste delta ter wereld te zijn die in 2050 voorbereid is op de gevolgen van klimaatverandering. Waarbij telkens goed nagedacht moet worden over de consequenties in de toekomst van de keuzes die we nu maken. Met het aantrekken van kenniscoördinator Arno Nolte wordt de beschikbare kennis verder gebundeld.
Daarna volgden drie keynotes door Gualbert Oude Essink, onderzoeker bij Deltares en hoofddocent aan de Universiteit van Utrecht, Jitske van Popering-Verkerk, onderzoeker bij GovernEUR Erasmus Universiteit Rotterdam en Ties Rijcken, innovator en publicist voor waterveiligheid en waternatuur.
Na de lunch volgden twee rondes met break-out sessies. De deelnemers konden elke ronde kiezen uit drie presentaties. Ook hier kwam het thema Zoet en Zout in de volle breedte terug.
Louise van der Heijden rondde de dag af door Gerben Dekker te vragen of de dag aan zijn verwachtingen had voldaan. Hij was vooral blij met alle nieuwe inzichten. Nu is het zaak om die kennis toe te passen. Zelf was Gerben geïnspireerd door Ties Rijcken die eerder aangaf dat kaartmateriaal veelal ontbreekt bij plannen. Juist die helpen bij kennisdeling en de gesprekken. Vanzelfsprekend werden alle sprekers, organisatoren en aanwezigen bedankt. Tijdens de borrel werd volop nagepraat!
De partijen die gezamenlijk de Kenniscommunity Zuidwestelijke Delta vormen zijn: Rijkswaterstaat, Ministerie van LNV, Zeeuwse Milieufederatie (ZMf), Deltares, Wageningen Marine Research, Staatsbosbeheer, NIOZ, HZ University of Applied Sciences en Delta Platform.