NOS 70 jaar na de Watersnoodramp

Op 1 februari zond de NOS op NPO 1 een rechtstreeks verslag uit van de herdenking van de Watersnoodramp. De locatie is Ouwerkerk, de plaats waar het laatste stroomgat werd gedicht met behulp van enorme betonnen caissons. Onder de sprekers waren overlevenden van de ramp en burgemeester Van der Hoek van Schouwen-Duiveland, de gemeente waarin Ouwerkerk is opgegaan. Winfried Baijens presenteerde de uitzending, waarin ook reportages te zien waren, en sprak met gasten (onder wie Deltacommissaris Peter Glas en de directeur van het Watersnoodmuseum, Siemco Louwerse).

De livestream van de herdenking is terug te kijken via npostart.nl

NOS Watersnoodjournaal

In een reeks van vijf korte journaals, vlak na het NOS Journaal van 20.00 uur, wordt de kijker meegenomen naar de gebeurtenissen van zeventig jaar terug. Wist men dat de staat van de dijken te wensen overliet? Wat gebeurde er in de dagen voorafgaand aan die fatale stormnacht? Hoe sijpelde het nieuws van de ramp door? Hoe kwam de hulpverlening op gang? En hoe verliep het dichten van de stroomgaten?

Deze vragen, bijzondere verhalen en meer kwamen aan de orde in de vijf journaals. Presentator Herman van der Zandt werd daarbij terzijde gestaan door NOS-weervrouw Willemijn Hoebert, verslaggever Martijn Bink en Aimée Slangen, klimatoloog bij het NIOZ (Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee).

Het NOS Watersnoodjournaal is terug te kijken via npostart.nl

Documentaireserie ‘Het water komt’

Naar aanleiding van het herdenkingsjaar van de Watersnoodramp maakte NTR een vierdelige documentaireserie onder de titel ‘Het water komt!’ De vier documentaires brengen met archiefmateriaal en indringende ooggetuigenverslagen in kaart hoe de ramp zich kon voltrekken, hoe van tevoren onvoldoende werd geanticipeerd op het dreigende gevaar en wat we hebben geleerd van de ramp. Maar hébben we wel voldoende geleerd? Winfried Baijens (zelf opgegroeid in Zeeland) neemt ons mee terug in de tijd en mee vooruit in de toekomst.

Het Water Komt is terug te kijken via npostart.nl.

Podwalks ‘Het water komt’

Wandel met de podwalks app ‘Het water komt’ door steden en dorpen waar watersnoodrampen hebben plaatsgevonden. Winfried Baijens neemt je in de GPS-gestuurde audiotours mee terug in de tijd. Via je telefoon hoor je verhalen uit het verleden, maar ook over de toekomst. Met de app ervaar je hoe hoog het water ooit stond in Marken, Dordrecht, Valkenburg, Zwolle, Nijmegen, Oude-Tonge en Amsterdam Tuindorp-Oostzaan.

Kijk voor meer informatie op ntr.nl.

TV-special ‘De nacht van ‘53’

In ‘De nacht van ’53’ neemt presentator Kefah Allush de kijker mee in de spannende en dramatische uren vlak voor en vlak nadat de dijken breken. Op verschillende historische locaties in Zeeland brengt Kefah het verhaal van die nacht tot leven, van uur tot uur. Daarnaast komen er ook ooggetuigen aan het woord die als kind de Watersnoodramp hebben meegemaakt.

‘De nacht van ‘53’ is terug te kijken via npostart.nl.

Jeugdpodcast ‘De Rampnacht’

De EO maakt ook een spannende jeugdpodcast over de Watersnoodramp: De Rampnacht. In De Rampnacht ontdekt Janna (12) dat opa Pieter nog steeds worstelt met een fatale beslissing in de nacht van de Watersnoodramp. Als een detective gaat ze op zoek naar het geheim van opa. Een oude foto en een roestige mondharmonica leiden haar naar Willem, een vroegere vriend van opa. Sinds de Ramp, waarbij Pieters zusje om het leven kwam, hebben de vrienden elkaar nooit meer gesproken. Gaat Janna lukken om de twee stugge mannen zoveel jaar na de Ramp met elkaar te herenigen? En wat ontdekt ze over zichzelf? Scenes uit 2023 en 1953 wisselen elkaar af.

De Rampnacht is te luisteren op Zapp.nl, in de Zapp-app of in je favoriete podcast-app.

Tv-programma ‘Ik ben van 1953’

Het Watersnoodmuseum en Omroep Zeeland reden in november en december 2022 samen met de bus “Ik ben van 1953” door het indertijd getroffen gebied om voorwerpen op te halen die herinneren aan de Ramp. Nog steeds komen er nieuwe verhalen over de Ramp boven, ook al zijn er steeds minder mensen die het meegemaakt hebben. In het tv-programma “Ik ben van 1953” kun je zien wat de tour heeft opgeleverd.

‘Ik ben van 1953’ is terug te kijken via omroepzeeland.nl.

Podcast ‘De vermisten van 1953’

Na de Watersnoodramp van 1953 bleven 105 mensen vermist. Hun nabestaanden hebben dus nooit écht afscheid van ze kunnen nemen. Maar dan is er 60 jaar na de Ramp ineens een groot onderzoek dat alles kan veranderen. Dat onderzoek blijkt ingewikkeld te zijn en ligt gevoelig. Hoeveel namen kunnen nu nog van de lijst met vermisten geschrapt worden? In De vermisten van ‘53 spreken journalisten Noortje de Kroo en Rolf Bosboom overlevenden van de Ramp, nabestaanden van vermisten en de mensen die zich met ziel en zaligheid voor het onderzoek inzetten. De vermisten van ‘53 is een 5-delige podcast van PZC, AD en de aangesloten regionale dagbladen.

‘De vermisten van 1953’ luister je terug via pzc.nl.

Reportage ‘Ik was kind in 1953’

Zes mensen die als kind de watersnoodramp meemaakten in 1953 vertellen over hun ervaringen. Dat doen ze onder meer aan de hand van zelfgemaakte tekeningen. De documentaire laat de enorme impact zien die de ramp op de kinderen in de getroffen gebieden.

‘Ik was kind in 1953’ kijk je terug op omroepbrabant.nl.

De Publieke Tribune: 70 jaar Watersnoodramp

In deze speciale aflevering van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak vanuit het Watersnoodmuseum in het Zeeuwse Ouwerkerk met ooggetuigen van de watersnoodramp van 1953, die dit jaar exact zeventig jaar geleden plaatsvond.

De aflevering is terug te luisteren via human.nl.